top of page

Villa La Leopolda ($ 750 M) koning Leopold II van België gift aan 16-jarige minnares

Russische miljardair moest in 2010 $ 39 miljoen aftikken nadat hij het duurste huis ter wereld niet kon betalen.

Mikhail Prokhorov, een Russische miljardair die vandaag $ 11,3 miljard waard is, heeft het grootste deel van zijn welvaart te danken aan de metaalgigant Norilsk Nickel, ’s werelds grootste producent van nikkel en palladium. Een andere miljardair, Vladimir Potanin, speelde een sleutelrol in zijn leven. Prokhorov richtte samen met Potanin de grootste handelsbank van Rusland op, Onexim.


Het portfolio van Prokhorov is niet enkel en alleen beperkt tot zijn geboorteland, want de 57-jarige was namelijk ook jarenlang de eigenaar van basketbalteam Brooklyn Nets. In 2019 werd de sportploeg verkocht aan Alibaba-directeur Joseph Tsai voor een recordbedrag van $ 2.35 miljard. Volgens The Post gebeurde dat onder druk van president Vladimir Poetin nadat


Toen de anexatie van de Krim in 2014 de spanningen VS en Rusland opnieuw hevig aanwakkerde, begon Poetin in 2016 volgens de krant Prokhorov onder druk te zetten om de Nets te verkopen. Poetin zou in deze periode van politieke onrust de loyaliteit van oligarchen willen testen. En hoe kan dat beter dan een Russische miljardair met een typisch Amerikaans sportteam uit te dagen?


De Rus besloot ook mee te werken aan een ludieke video met The Late Show with Stephen Colbert (zie hieronder).

Een ander opmerkelijk moment in zijn leven vond plaats in 2010. In dat jaar had hij interesse getoond om $ 439 miljoen te betalen voor een majestueuze villa aan de Franse Rivièra. Een villa die indertijd bekend stond als de duurste op deze aardbodem. Om het koninklijke landgoed Villa La Leopolda, ooit in eigendom van koning Leopold II van België, te verweven, deed hij een aanbetaling van € 39 miljoen om eigenaar te worden van het pand.


Echter werd de wereld getroffen door een wereldwijde kredietcrisis waardoor de Rus niet kon voldoen aan de betaling. Ook moest hij nog eens $ 1,2 miljoen extra betalen aan rente. Volgens de Franse eigendomswetgeving kan een aanbetaling, zodra een verkoopcontract is ondertekend, alleen worden terugbetaald tijdens een ‘afkoelingsperiode’ van zeven dagen, zo meldt Daily Mail.

Dit leidde tot een rechtszaak tussen Prokhorov en de eigenaar over de aanbetaling. Een rechtbank in Nice oordeelde in het voordeel van de eigenaar van Villa La Leopolda, de Braziliaanse bankier Lily Safra, die haar huis en een paar extra miljoenen mocht houden. Daarna deed de zakenman Prokhorov talloze pogingen om Villa Leopolda te kopen via de Belgische vastgoedondernemer Ignace Meuwissen.


Villa La Leopolda heeft een monumentale status en is gelegen op 7,3 hectare grond tussen Nice en Monaco met uitzicht op de Middellandse Zee. Het werd ooit geschonken door de 65-jarige koning Leopold II van België aan zijn 16-jarige minnares en in 1919 verwierf de Franse aristocraat Thérèse Vitali, Comtesse de Beauchamp het vorstelijke herenhuis. Volgens kwam het in handen van verschillende adellijke families, voordat het in 1987 uiteindelijk de thuisbasis werd van de in Libanon geboren Braziliaanse bankier Edmond Safra en zijn vrouw Lily.


Het huis van 2700 m2 heeft maar liefst 19 luxe slaapkamers, 14 badkamers en antieke meubels. Gezien de grote en extravagante feesten die de Safras organiseerde, kwamen al die kamers goed van pas. Ook Prochorov houdt van extravagante feesten en als vrijgezel staat Prochorov in Rusland bekend om zijn uitbundige levensstijl, dus het zou een goede ‘match’ zijn geweest.


Het eigendom is een soort tijdcapsule, maar de huidige eigenaar heeft het huis een upgrade en een vleugje moderniteit gegeven. Het interieur beschikt daarnaast tevens over een bowlingbaan, een bioscoop en staat boordevol kunstwerken. Verder is de woning ook te zien in the films: ‘The Red Shoes‘ uit 1948, gevolgd door Alfred Hitchcocks film ‘To Catch a Thief‘ uit 1955.


Source (not confirmed by us): Pure Lux
bottom of page